Det bør du ha’ på hylden nu

En vår er kommet, n’est-ce pas, men inden solen for alvor tager fat, er det en god ide at gå beautyskabet igennem. Ud med de fede, tunge cremer og varmende badeolier, og ikke mindst med alle sjatterne, der ikke behøver over-somre til næste vinter, og ind på hylderne med SPF, lette lotions, selvbruner, lyse lakker og saltvandsspray for bare at nævne noget af det, jeg forbinder med beauty-forårsgarderoben.

Forandringerne i vejret kræver også mere fugt, og så skal der exfolieres og renses til den store, gyldne medalje, for når SPF’en skal på, skal den også af igen.

Holdbarhed og konserveringsmidler hænger ofte samme, og selvom jeg er ret grøn i min tilgang til beauty, er jeg ikke specielt bange for parabener eller alkohol i små mængder (på nær champagne, der er jeg hunderæd, hvis mængderne er for små), men jeg foretrækker klart produkter, der er forsynet med en airless-pumpe eller et andet smart konserveringssystem udtænkt af ingeniører, ikke kemikere. Derved kommer selve indholdet nemlig ikke i kontakt med luften, som er den store synder i denne sammenhæng, og konserveringsmidler kan holdes på et minimum eller helt udelades.

MI – methylisothiazolinon – kan jeg ikke lide i kosmetiske produkter, og det er der heldigvis andre, der heller ikke kan, så fra februar i år må cremer, deodoranter og anden kosmetik, der bliver på huden, ikke længere indeholde MI. Det er møg allergifremkaldende. Forbuddet gælder i hele EU. Miljøstyrelsen planlægger også en indsats for at kontrollere, at forbuddet også bliver overholdt, skriver de på deres hjemmeside. MI er fortsat tilladt i f.eks. shampoo og anden kosmetik, der vaskes af, men jeg synes, du skal undgå det krudt. Der er masser af produkter uden, så gå efter dem, der er ingen grund til at bruge mere krudt end højst nødvendigt. Læs ingredienslisten nedefra, konserveringsmidlet står oftest blandt de sidste ingredienser, da der ikke er så meget i.

Men for fa’en, man kan jo ikke knalde 100 ml dagcreme af på en uge? Nej, typisk varer ansigtscremer, bodylotions, shampoo osv nogle måneder, nemlig længe nok til, at man bliver glad for produktet, fordi man ser, at det virker, og derfor gælder det om at bruge op. Sjatter, bundskjulere og halvtomme flasker skal ses på med kirurgisk klarhed: Er det en keeper eller en kikser? Og hvor længe kan det overhovedet holde sig frisk. Her kommer de tre nemme tips, der sikrer dig rene varer:

– Brug sanserne – lugter cremen underligt, klumper den, grumser den – så er det ud. No mercy her. Også selvom den var dyr.

– Tjek holdbarhedsdatoen på indpakningen – tag briller på og husk, alting har kortere holdbarhed, når der er taget hul på det. Kik efter krukkemærket.

– Køb mindre, og brug det, du har, helt op.

Som regel har vi allerede det, vi skal bruge.

Hårprodukter. Du er ikke alene…Jeg har lige talt 21 hårprodukter, en føntørre, to børster og tre kamme i mine skabe og skuffer, og jeg ved, jeg ikke er alene. Faktisk har jeg også et par hårprodukter på mit skrivebord (en shine spray og en let lak), og så ligger der utallige shampoos, kure og balsam i kassen med rejsestørrelser, endda en tørshampoo i rejsestørrelse, alle dem har jeg ikke talt med.

Faktum er, at du og jeg og millioner af kvinder verden over har rigtig mange produkter til håret, så mange, at de fleste aldrig bliver brugt op. Det gælder også produkter til ansigt, krop osv.

Den amerikanske marketingguru, Marti Barletta hævder lige frem i bogen Prime Time Women, at vi har en ”shampoo-kirkegård”, hvis vi kigger godt efter på hylden. Vi køber – og forbruger – men vi køber mere end det, vi forbruger, blandt andet fordi vi køber med følelserne og impulserne, ikke mindst, når det kommer til skønhedsprodukter. Duften, reklamen, den søde makeup-artist i Sephora, den smarte blogger med de mange følgere.

Så da vi nu har taget hul på et nyt forår, og det er tid til at de gode intentioner rodfæster sig, så kommer her min liste over det, dit ansigt bør ha’ på hylden nu:

Al god ansigtspleje starter med rens, så du bør have mindst et godt renseprodukt, der renser mildt og effektivt. Om du er til creme, gele, skum eller lotion, er ligegyldigt, bare den gør the cleaning job for dig OG er så nem at bruge, at du faktisk får det gjort. Læs mere om rens her.

En ansigtsspray kan du heller ikke klare dig uden, igen, vælg den, der passer bedst til dig, ikke mindst i duft, da ansigtsspray’en ofte er dagens lille aromaterapeutiske indslag. Jeg har altid en ansigtsspray stående på mit skrivebord, den frisker både hud og tanker op.

Dagcreme og natcreme, den til dag med faktor, den til nat uden, men er det nemmere for dig, så vælg bare en rigtig god creme og brug den dag og nat. Det er din huds tilstand og behov her og nu, der afgør, hvad du skal vælge, ikke en reklamekampagne eller et slagtilbud. Det er dig, det handler om!

Det er lidt en vanesag, men er man først blevet venner med en serum, kan det godt vare resten af livet. Brug den efter behov og altid med en creme udenpå. Om sommeren kan det måske føles for overvældende, så holder du bare serumfri, men især om vinteren er en nærende serum et must, ligesom en opstrammende serum eller en glow serum kan gøre synlige underværker, hurtigt. Er der ikke SPF i din dagcreme, så skal du også have en solcreme. Læs om solcremer her

Ansigtsolie, er det ene produkt, jeg ikke vil undvære. Den kan bruges alene, under dag –eller natcreme, som massageolie til ansigtsmassage og nogle også som renseprodukt – sådan alt-i-en-agtigt. Ansigtsolien er den trumf, der rydder bordet, for er du minimalist og vil have så lidt som muligt på hylden, kan du godt nøjes med en god olie. Husk dog stadig SPF.

Masker er ikke en overdrevne luksus, men netop noget af det, der gør en forskel – for din hud, for dit humør, for din egen-omsorg. Udover en en dybderensende eller en scrub, bør du have målrettede masker til netop din huds behov, for eksempel fugt, glow eller næring. Har du meget sart hud, er en beroligende maske også altid god at have ved hånden.

Selvbruner er ikke et must, men kan være en rigtig god ide, særligt lige nu, hvor al hud ligner æblegrød.

Et hud-kosttilkud, som du spiser hver dag for at smøre huden indefra.

Det var sådan set bare det.

You may also like