Det eneste vigtige beauty-tip

Selvom du – som faktisk ganske mange kvinder – ikke er specielt interesseret i hudpleje, så er der en ting, jeg gerne vil bede dig om at gøre: rense!

Rense makeup, hudfedt, sved og cremerester af, for uanset, hvilken pleje du i øvrigt bruger, så har den ikke en chance, hvis din hud er dækket af je ne sais quoi. En ren hud er mindre modtagelig overfor inflammationer, den er bedre til at holde på fugten, den producerer den nødvendig talg uden at overproducere, og den kan bedre holde på fugten og holde sig sund.

Og ikke med sæbe, vel?

De fleste ved godt det med rens, men det er ikke altid, vi agerer på det, vi ved: En undersøgelse foretaget af YouGov for hudplejefirmaet Derma viser, at hver anden mellem 18-35 år og hver tredje mellem 36-54 år ikke renser deres hud, inden de går i seng.

Modsat så meget anden hudpleje, handler rens mindre om hypede indholdsstoffer og mere om at få det gjort. Tiden, produktet er på huden, er ganske kort, og derfor når de aktive ingredienser ikke rigtig at folde deres effektivitet ud. Et billigt renseprodukt, der er tilpasset din hudtype, kan gøre jobbet ligeså godt som et dyrere, så der er ikke engang en økonomisk grund til ikke at rense huden pænt og ordentligt af.

Rensen skal passe til din hudtype, men i virkeligheden er det aller, allervigtigste, at den rens, du vælger passer til dine (u)vaner. Derfor skal du især kende den hemmelighed, der franske kvinder har holdt på siden starten af 90erne. Den hedder eau micellaire eller micellar water, og for mig var det Bioderma, der blev en øjenåbner. En micellar rens er lavet af ” miceller “, som er bittesmå boblelignende oliemolekyler, opløst i vand. Den renser lynhurtigt og uden at udtørre huden, og det der gør den så effektiv, er blandt andet, at den skal buges med en vattot. For vat suger vand og kan holde sin egen vægt mange gange, og på den måde bliver micellar rens den nemmeste rens, du overhovedet kan forestille dig. Der er mange, der laver den i dag, og nogle af de bedste, jeg har mødt, er Bioderma Sensibio (den hedder noget andet i udlandet, som jeg ikke lige kan huske), Yves Rocher, Caudalie – alle franske – og den helt forrygende Micellar Water fra italienske Lakshmi.

Hvis du virkelig er ret ligeglad med andet end at det skal være nemt, behøver du ikke læse med herfra. Tak for i dag, du er velkommen en anden god gang.

Men vil du have mere ud af dine renseprodukter, så læs videre.

Som så meget andet lige nu, er der ikke kun bud efter hurtige løsninger på hverdagens skønhedsudforinger, der er ligeså meget bud efter det nydelsesfulde, det langsomme, den renserutine, du kun udfører en gange i mellem, når du har god tid og prioriterer dig selv. Ja, vi vil både det hurtige knald og det solide ægteskab, det gælder rigtig mange steder, f. eks når vi elsker takeaway sideløbende med, at vi, når vi har tid, nusser om simreretter, ælter vores eget brød, fermenterer vores egen kefir med kærlighed osv.

Nydelse er en sanselig sag, som derfor har effektivitet som sin sidste prioritet, og viskositet, duft og berøring som sine tre vigtigste ingredienser. Omsat til rens betyder nydelse balm eller olie, og efter lang tids søgen og testen har jeg fundet de eneste to, en rensebalm fra Tromborg og en renseolie fra Marulaoil, som jeg er helt vild med. Både balm og oile bruges på samme måde, nemlig ved at massere den ind i ansigtet. ”Det tager tid!” skriger den indre DJØF’er, ”Men det er så skønt”, svarer den indre Gudinde. Derefter ”mælkes” de op med vand, og vaskes af med en vaskeklud eller en muselin-klud (The Body Shop har dem).

Balmen først:

Tromborg Aroma Therapy Multi Balm er vist ikke en egentlig rensebalm, men det blæser jeg på, for den fungerer for mig – på alle planer. Duften, viskositeten, effekten – det hele. Når jeg har vasket den af med vand, lægger jeg et nyt lag på, denne gang som maske. Lader sidde, så længe jeg gider (eller indtil pudlen skal ud), dupper af og har nu fin, fin glød.

Olien:

African Botanics Pure Marula Cleansing Oil. Den. Dufter. Godt. Hammer. Godt. Den renser, plejer, nærer, giver glød, som den skal, men den dufter første og fremmest fuldstændig fantastisk. Jeg er helt solgt. Den ligger i den dyre ende, men men men, der findes et alternativ, for det gør det altid:

 Arganolie, abrikoskerneolie, mandelolie, kokosolie – stort set alle rene olier kan også bruges som renseolier, og de kan fås i alle prisklasser. Min erfaring er, at det tager et par runder at vænne huden til at blive selvrensende ( det er i korte træk, hvad rene olier gør for huden), og i første omgang kan huden reagere ved at slå ud og danne flere urenheder end ellers. Sådan har det været for mig. Men holder du ud, er der bonus, for olien renser og plejer på en gang, og det, der i starten får din hud til at skinne, vil med tiden få din hud til at gløde. Denne rens kræver et godt dup med en god toner bagefter. SARD og Weleda har bla. rene olier.

Renseservietter har et lidt blakket ry, og de får tit mange skæld ud, fordi nogle af dem indeholder stoffer, der kan fremprovokere allergi, men der findes også mange gode renseservietter. Fordelene er der mange af, for de er nemme af have med på rejser, i bilen eller til sport, og efter lang tids søgen er det lykkedes mig at finde noget, jeg tror, er den perfekte renseserviet, nemlig den fra RMS. Hvis du ikke kender det amerikanske øko-brand RMS, så er det på tide, du lærer det at kende. Det er ikke make-up, men farvet hudpleje, og helt ned til renseservietterne er der tænkt i renhed, pleje, lækkerhed. RMS The ultimate makeup remover wipe indeholder ren økologisk (organic) kokosolie, så de renser OG plejer på en gang. Det er virkelig hudpleje i et snuptag, vi taler her. Kan bruges af alle. Også dem, der ikke gider rense.

Nej, jeg har ikke glemt hverken rensemælk, creme eller gel, dem gemmer jeg til en anden god gang. Stay tuned.

You may also like