Duft-etikette

 

Som jeg skrev om forleden, er det en god ide at snuppe et bad inden yoga, og det følger jeg liiige op på her: for lige så dejligt det er for de andre i yogasalen, at du er ren og nypudset, lige så øv kan det være, hvis der er gået lidt for meget duft i den. Uanset om det er parfume, bodylotion eller skyllemiddel kan for meget af det gode være absolut alt for meget.

En af de finere detaljer ved yoga er jo netop, at sanserne skærpes. Øget bevidsthed i kroppen giver også en øget sensitivitet overfor alle de sanseindtryk, der følger med, når man opholder sig i et rum med mange andre mennesker.

Selvom øvelsen ofte består i at være i det uden at være en del af det, at sanse uden at dømme, kan netop kraftige dufte virke som et kølleslag i panden. Af alle vore sanser er duftsansen den mest subtile, den der lettest kan manipuleres og som lettest kan transportere informationer til vores hjerne uden om fornuft, erfaring, viden og snusfornuft. Og så er flere og flere i øvrigt sensitive overfor dufte.

Jeg elsker parfume, ja jeg elsker parfume så meget, at jeg skriver artikler om det, laver tv om det og anser duftevand for at være kunst. Til gengæld er jeg ikke vild med duften af skyllemiddel, eller, i nogen grad, af vaskepulver. Ikke alt, men den type, der kommer i store, farvestrålende pakker og indeholder så meget unødvendig kemi, at det ikke kun smadrer vores tøj og vores miljø, men også virker forstyrrende på næsen. I hvert fald på min. Og jeg vil faktisk hellere lugte til frisk sved end til overparfumeret bodylotion. Og af!

Men selvom det er venligt og respektfuldt at dæmpe lidt på duftene i yogaklassen, må det gerne være en velduftende oplevelse at træne.

Diskret brug af velduftende, æteriske olier forstærker den følelse af velvære, der ofte følger med. Jeg har stor glæde af at bruge en mild og let duftende ansigtsolie eller kropsolie som blid start på min daglige yoga-praksis, og mange af de olier, der er på markedet, dufter ikke særlig kraftigt, men indeholder alligevel et lille element af aromaterapi.

Men jeg har også fuldstændigt overgivet mig til en olie fra De Mamiel. Altitude Oil, hedder den, og den er hverken til krop eller ansigt, men til næsen. Den er  komponeret til at lette gener ved jetlag, men jeg bruger den altså til at tune ind på dagens yoga. Det er naturligvis individuelt, hvad der virker for hvem. Altidtude Oil består af blandt andet lavendel og patchouli, så der er ikke noget virkelig vildt i, men det har jeg heller ikke brug for. Jeg er jo mega kedelig, gennemsnitlig og grå i mere end 50 nuancer.

Kodeordet for god yoga-duftettikette er: ikke for kraftige dufte, vælg hellere blandt dem, der giver lethed til hjertet, klarhed i knoppen og grounding i kroppen. Sæt renhed over sanseforstyrrelser.

You may also like