Lige før foråret

Først strammer den, så klør den og så skaller den – selv helt normal hud kan om vinteren blive tør problemhud, for når luftfugtigheden falder udenfor, og vi skuer op for varmen indenfor, trækker vi nærmest fugtigheden ud af huden. Og at foråret er lige om hjørnet, gør ikke sagen bedre: Det er nu, vi vil ha’ frisk glød. WHAT TO DO?

 At huden er et yderste sammensat vævssystem, der indeholder både svedkirtler, talgkirtler og blodkar tænker vi ikke over til hverdag. Men måske brude vi ofre lidt mere opmærksomhed på de milliarder af hudceller, der tilsammen til udgør vores overflade. For når huden ikke vil, som vi, og altså bliver stram og tør eller lige frem skaller helt eller delvist, kan det både skyldes hudplejen (eller mangel på samme), kosten, ydre påvirkninger som for eksempel centralvarme eller bratte skift mellem kulde og varme.

“Tør hud kan være to forskellige ting: enten, at man har en tør hudtype, der ikke danner fedtstof nok og derfor mangler fugten indefra. Eller at huden tørrer mere ud om vinteren, når luftfugtigheden er lav. Så fordamper den naturlig fugt fra huden, der således føles tør”, siger kosmetolog Laura Bonne fra klinikken Amazing Space i København.

“Derfor skal der være såkaldte barrierestoffer i de cremer, vi bruger om vinteren, så vi holder på den fugt, der naturligt er i huden”.

Barrierestoffer er fedtstoffer som for eksempel collagen, der både findes i huden og kan tilføres udefra i form af cremer. Men hvor dogmet tidligere lød på fedtcremer om vinteren, tilråder Laura Bonne at man er lidt mere kritisk overfor meget fede cremer:

“Fedtcremer er både gode og onde, for huden risikerer at blive fedtafhængig, og dermed mere tør, hvis du hele tiden lukker den inde under en for tung, fed creme. Det sænker nemlig huden eget fedtniveau. Huden skal kunne ånde frit og den skal kunne udskille affaldsstoffer.

Hvad der derimod er rigtig godt for både den udsatte ansigtshud og den mindre eksponerede kropshud, er at tilføre fedtsyrer indefra via kosten eller kosttilskud:

“Avocado, laks, nødder for eksempel er vigtige kilder til omega 3-6-9, der smører huden indefra, så den bedre binder fugten. Og så skal man stadig huske at drikke godt med vand”.

Olier er ikke kun noget, man indtager, der er også en yndet smørelse for ansigt og krop. Første var det kun nichebrands, der fremstillede ansigtsolier, men de blev så populære, at de store kosmetikmærker nu også lancerer ansigtsolier. Og har huden først vænnet sig til at få ren olie, hvilket godt kan tage nogle uger, bliver man let afhængig. For olierne går i dybden på huden som fugtbindere samtidig med, at de lægger det barrierelag på overfladen, der hjælper huden til holde på den fugt, der allerede er og som beskytter huden mod de bratte klimaskift, der er en naturlig del af livet på den nordlige halvkugle. Efter en hel dag ved radiatoren udvider kapillærerne (de små yderlig- liggende blodkar) sig i huden, og når de så kommer ud i kulden får de et chok og kan risikere at briste. Med mindre de beskyttes af en barrierecreme eller en olie.

“Ansigtsolien kan også bruges under creme i stedet for serum, eller, hvis det bliver for tungt, blandes i den daglige creme. Bare to dråber er nok. Og huden kan sagtens optage de rene olier”, siger Laura Bonne.

You may also like