Når man nu er mand

Rigtige mænd stiller store krav til deres solcreme. De er mindst lige så krævende som kvinder, de kræver bare noget andet.

Bare fordi man er mand, er man ikke usårlig, men kan også rammes af solens (farlige) stråler. Mænd bliver også solskoldede, det er den ene ting, de ikke vil være, for det øger risikoen for hudkræft. Men mænd vil heller ikke ha’ tør hud, pigmentforandringer (der også rammer mænd), slapt bindevæv eller for tidligt ældet hud. Og så er rigtige mænd rigtig kede af at få allergi og eksem. Undersøgelser viser, at mænd, der får allergi har forringet livskvalitet, da de ofte er pinlige over at vise deres hænder frem med eksem:

”De kan også være bange for, at det smitter, og undgår at være intime. Hvor vi kvinder mere snakker med hinanden om det og søger læge, så lukker mændene i”, siger Ewa Daniel fra Allergy Certified, en certificering for allergivenlige kosmetiske produkter. Ewa er noget så cool som toxikolog, havde jeg bare vidst, man kunne blive det, var jeg nok aldrig blevet noget så trivielt som journalist, og Ewa vender jeg lige tilbage til senere i artiklen.

Efter jeg er blevet gift med en håndværker, er jeg blevet opmærksom på noget, som solcremeindustrien åbenbart ikke har set endnu: Rigtige mænd stiller store krav til deres solcreme. De er mindst lige så krævende som kvinder, de kræver bare noget andet.

For mange mænd er solcreme den eneste creme, de bruger. Og de bruger den ofte kun, fordi de bliver bedt om det af deres koner og kærester, de har nemlig i højere grad fulgt med i udviklingen af hudkræft de senere år. Det er kvinderne, der tager 80 % af købsbeslutningerne i familien, og det gælder også indkøb af solcreme. Jeg tør ikke gætte på, hvor mange liter godt-forsøgt-men-ramt-ved-siden-af solcreme, der står rundt omkring i de danske hjem. For de fleste mænd ved sgu godt, hvad de vil ha’ – både når der kommer til koner og til solcremer. Her kommer det, de ikke vil ha’ :

– Fimsede dufte

– Ditto indpakning

– Alt for meget krudt – altså alt for megen unødig kemi med risiko for allergi

– En høj liter-pris

Hvis en solcreme skal kunne holde til en tur på en byggeplads, skal den være rimelig neutral i duft, ikke for fesen i indpakningen, og så skal den være ”grøn”, naturlig, fri for krudt, for moderne mænd er nemlig ligeså sundhedsbevidste som kvinder. Den skal også være nem at få på, den skal ikke give allergi, og så bliver den nødt til at indeholde konserveringsmiddel, ellers klare den ikke 8 timer i forruden på en VW Transporter.

Modsat mange andre kosmetiske produkter skal solcreme kunne performe, og om de gør det, er tydeligt og hurtigt at aflæse: Bliver du rød, har du ikke smurt nok på eller brugt en for lav faktor. Det er den enkleste solcreme-test, jeg kender. Mange af de indholdsstoffer, vi tidligere har set i solbeskyttelse, viser sig i senere studier at have utilsigtede bivirkninger, herunder at de kan være allergifremkaldende, og derfor fjernes solcremer hyppigt fra hylderne, men rygterne og myterne lever i bedste velgående.

Der er altså god grund til, at blive forvirret, både omkring filtre, konserveringsstoffer, indholdsstoffer, effektivitet og den samlede effekt for huden set på langt sigt.

For ganske mange mænd skal en solcreme ikke kunne så meget andet end at beskytte huden mod solens stråler, når de arbejder udendørs. For andre mænd skal den beskyttet huden, når de af og til er ude i solen, og for atter andre mænd skal solcreme også indeholde mest mulig hudpleje.

Derfor skal solcremer indeholde både UVA og UVB filter, for så er man(d) beskyttet mod begge former for UV-stråler. Alle solcremer i Europa skal fra 2016 indeholde begge filtre, men køber man cremer uden for EU, kan der være nogen, der kun indeholder UVB beskyttelse. Det står tydeligt udenpå hvilke filtre, solcremen indeholder.

Så kommer vi til det med konserveringsmidler, og her har jeg igen spurgt toxikologen Ewa Daniel, for hun ved noget om både sol og kontaktallergi:

”Fordi konserveringsmidlerne har været lidt udskældt, kan der være nogen, der gerne vil have produkter uden konservering. Men lige så snart man har vand, er der brug for konservering, og særligt i solcremer, der udover at indeholde vand, også bliver udsat for skiftevis varme og kulde er konserveringsmidler en vigtig ingrediens, da de ellers efter kort tid vil være fulde af bakterie- og svampevækst”, siger Ewa.

Der er altså ingen grund til at frygte parabener i denne sammenhæng, tværtimod kan de sikre, at solcremen også kan holde til lidt af hvert. Det er også Ewa, der understreger, at det gælder om at smøre rigeligt på:

”Faktor 15 er perfekt i det danske klima- til gengæld gælder det om at bruge rigeligt solcreme. Jo højere et faktortal, jo mere UV-filter er der tilsat produkterne, og det gælder om at holde koncentrationen nede, hvor man kan. Mange vil mene at faktor 15 er alt for lidt beskyttelse til dem, og at de vil blive skoldet, hvis de kun bruger faktor 15, men det skyldes ofte, at vi bruger alt for lidt solcreme og prøver at kompenserer ved at vælge et højere faktortal. Det kan man desværre ikke, undersøgelser viser at bruger du 1/4 solcreme af det, man skal (som mange desværre gør), vil en faktor 50 kun beskytte som en faktor 3, og det kan være derfor, din hud bliver rød og forbrændt. Så vælge hellere en faktor 15 og brug rigeligt. Det er også den anbefaling, der kommer fra Kræftens Bekæmpelse.

Der kan dog være tilfælde, hvor faktor 15 er for lidt, så har du MEGET sart og lys hud, eller har du lige fået en tatovering, kan det være nødvendigt at vælge solcreme med højere faktor”, siger Ewa Daniel.

Nok er nok, når der går en kopfuld til en krop, og en teskefuld til ansigtet.

Jeg har kigget lidt rundt i de solcremer, der er på det danske marked, og som lever op til de krav om kvalitet, vi roligt kan stille, og så har jeg yderligere set efter dem, der er i en indpakning, som de fleste mænd kan leve med og ditto duft. Her kommer nogle af de bedste:

Australien Gold har lavet en decideret tattoo-stift med SPF 50, som kan bruges til både tusser og tud, eller andre steder, hvor huden er særligt sårbar.

Da Tænk testede solcremer for UVA, UVB og vandfastehed for nogle år siden, var det billige cremer som Matas Sollotion uden parfume og Derma Sun Sollotion fra supermarkederne, der vandt. Her taler vi en literpris, de fleste mænd vil acceptere.

Da solcreme som sagt ofte er den eneste creme, en mand bruger, så skader lidt hudpleje bestemt ikke. Og så er det hjem til MUTI. Det tyske hudplejefirma, der tog mange af os med storm sidste år fordi det 1)virker, 2) er pænt og 3) er value for money (value forstået som bl.a. super-ingrediensen hyaluronsyre), følger nu op på successen med MUTI Anti-age Face SPF 30 og en tilhørende aftersun. Jeg er stor fan af aftersun, og er du bare lidt forfængelig, så skal du også være aftersunfan. MUTI er til ham, som af og til dyrker solen på fortovscafeen, i Italien eller på sin båd i Rungsted Havn (oversat til fynsk: nee’ i Kert’mind’), og derfor har brug for en aktiv faktor. Men pas på, MUTI får du ikke i fred for din kone eller kæreste.

Det franske firma BIODERMA Hydrabio eau de soin SPF 30 er noget så simpelt som en solcreme-spray. Den er er så nem at bruge, at det er umuligt at lade være. Ja, måske er det lidt fimset at lukke øjnene, spidse munden og spraye et dugslør ud over ansigtet, med det er bare så nemt og effektivt til at beskytte nakke og ansigt, hvis man er ude en hel dag. Hellere det end ikke.

 

 

 

You may also like