Nordisk skønhed

Så er det fredag, og det betyder, at jeg har skrevet noget skønt på POV.

Northern beauty er blevet en betegnelse for en særlig stil, som breder sig langt ud over grænsen: naturligt, lidt uperfekt, både bevidst og selvbevidst og – derfor – ret sexet. Torsdagspraktisk og sofistikeret på en gang. For når det provinsielle er bedst, har det globalt potentiale. Dansk kosmetik har succes.

Sidst, jeg besøgte varehusene Åhléns og NK, Sveriges største, var der ikke mange hyldemeter med svenske skønhedsprodukter. Gå derimod i Magasin eller Matas, og du vil blive overvældet over, hvor mange danske beautybrands, der faktisk findes. Hver sæson præsenteres mindst et nyt brands, made in Denmark, og det er ikke en skrøne, det forholder sig rent faktisk sådan, at hverken Norge eller Sverige kan mønstre samme mangfoldighed, kvalitet og kreativitet i skønhedsprodukter, som Danmark. Det er bestemt ikke fordi, de norske og svenske kvinder ikke er forfængelige, der er bare ikke samme kreative skønhedspool at dykke ned i, som herhjemme.

 

I 90erne rejste jeg ofte til London og Paris i arbejdsmæssig sammenhæng og blev altid stoppet på gaden af begejstrede kvinder, der ville vide, hvor mit fantastiske tøj var fra, og det var som regel fra Bruuns Bazaar, Munthe + Simonsen eller nogle af de andre danske modedesignere, der slog igennem internationalt med en blanding af noget meget anvendeligt, meget feminint og meget karakteristisk dansk med gode linjer, gode pasformer og fine detaljer. De banede bl.a. vejen for, at smykkerne senere slog igennem (tænk blot på Pandora), og senest har dansk kosmetik kigget ud af mod den store verden. Ikke kun fordi, der er et stort marked, men også fordi der er stigende fokus på northern beauty, skandicoolness – kald det, hvad du vil.

Når hygge og strikkede trøjer hitter, følger hudpleje og make-up trop.

 

I de senere år er danskudviklede skønhedsprodukter trådt synligt frem i saloner, stormagasiner og hos parfumerier, og de er blandet andet svaret på kvalitetsbevidste forbrugeres efterspørgsel efter skønhedsprodukter, der mere vægter reelt indhold og kvalitet højere end glittede reklamekampagner med glamourøse modeller. Specialiserede produkter, der for eksempel er grønne, allergivenlige, multifunktionelle eller ekstra holdbare kendetegner sammen med en god indsigt i, hvad et stort antal kvinder egentligt har brug for, de danske produkter. Er du kvinde, forfængelig og kvalitetsforkælet behøver jeg ikke være clairvoyant for at sige, at der nok står en krukke eller tube fra Rudolph Care, Tromborg, Karmameju eller Beauté Pacifique i dit toiletskab.

 

Netop i år kan Beauté Pacifique fejrer 20 års jubilæum. Allerede fra de første prøveproduktioner hjemme ved køkkenbordet vidste grundlæggerne, Flemming og Margith Christensen, at Beauté Pacifique havde potentialet til at bliver stort over hele verden, og de valgte derfor et ikke-så-dansk navn, men noget, der signalerede fransk (dengang var al fin kosmetik stort set fransk). Når firmaets serum og cremer med a-vitamin klarer sig så godt på et konkurrencepræget marked er det måske netop fordi made in Hadsund betyder, at produkterne ikke lover mere, end de kan holde. Det er usnobbet og tilgængeligt, enkelt og effektivt, og dét er der mange, der forstår.

Det, vi taler om

For at blive god, må man vælge både til og ikke mindst fra. Bevidste valg og fravalg præger de bedste danske brands lige nu, der ofte er vokset frem over tid og gennem mange overvejelser, herunder om tilvalg og fravalg af ingredienser, parfume, konserveringsstoffer, ja, fravalg af fordomme kunne man måske hævde, men for stadigt flere også fravalg af certificeringer.

Man skulle jo formode, at når dansk skønhed er så grøn, som tendensen faktisk peger på, så ville alle nye brands stå i kø for at vise kulør i form af certificeringer, men sådan er det ikke.

SMUK, et af de nyeste skud på stammen, et meget enkelt naturbaseret brand, hælder serum på mørke glasflasker fremfor at tilsætte høje doser af konserveringsstoffer, da glasset konserverer i sig selv. Firmaet anvender rene, naturlige ingredienser, men har fremfor at få en certificering valgt, at firmaets eget logo, en stiliseret blomst i sig selv skal stå som garanti for kvalitet, renhed og sundhed.

Hos Karmameju, der er et af de veletablerede, grønne beauty brands, skal man også lede længe efter grønne mærkningsordninger:

”Certificeringer er dyre, og de er en slags pengemaskine, som forbrugerne i sidste ende betaler for. Vi vil i forvejen rigtig meget, vi vil naturlige, aktive ingredienser, vi vil smukke emballager, vi vil aromaterapeutiske dufte, og vi har bare ikke fundet en mærkning, der har en højere standard, end vi selv har”, siger Mette Skjærbæk, grundlægger af Karmameju, der sælges i butikker fra New York til Hong Kong. I stedet har hun valgt at tage ansvaret for produkterne kvalitet på sine egne skuldre:

”Det er et overvældende ansvar at lave noget, der skal på huden, og det ansvar tager jeg meget alvorligt. Mine børn smører sig jo lystigt ind, og det skal de kunne, det er mit ansvar. I sidste ende er det mig, der skal kunne se mig i spejlet med god samvittighed”, siger Mette Skjærbæk.

 

Lige nu falder snakken ofte på RAAW, skabt af danske Trice Christiansen, som dog – det må vi indrømme – bor i Californien og derfor arbejder med de ingredienser, der er lokale der. Hun vandt årets nichepris ved Danish Beauty Awards, og er en af de nye, grønne og globale entreprenører.

Hun, der selv er vokset op med kamillethe, urtesalver og naturmedicin, gør noget, danskere og skandinaverne er kendt for i design, indretning og mode: holder det enkelt og rent. RAAW omfatter derfor kun ganske få produkter, der indeholder ganske få ingredienser, men som alligevel har det, et godt skønhedsprodukt skal have – effekt. Ikke mindst er effekten den gode smag i munden, som grønne produkter evner at vække igen og igen.

En af sommerens største og mest banebrydende lanceringer faldt ikke ligefrem i alles smag, for når det kommer til grooming og pleje down there, er vi splittede. The Perfect V, en plejeserie til de mest private områder med bl.a. scrub, beroligende fugtighedscreme og highlighter, må være den først af sin art, og omend lanceringen var noget klodset, fordi indtil flere PR-bureauer og et hav af influenzere var ved at falde over hinanden på de sociale medier for at være nede med V’et, så er der noget dejligt dansk over serien: Produkterne er lige så grønne, veldokumenterede og af høj kvalitet som mange af de andre danske, grønne serier, og ingredienslisten lige så transparent og overskuelig. Om man overhovedet skal behandle og forskønne dernede, vil jeg mene, er en særdeles privat sag, men jeg hylder gerne offentligt et firma, der tager det unævnelige lige så seriøst, som alle andre dele af kroppen. Tænk, hvis producenterne af skælshampoo gad gøre sig samme umage.

For som Mette Skjærbæk fra Karmameju siger, så handler hudpleje også om andet end ingredienser:

”Vi sælger jo også drømmen om en pige med smuk hud, der kommer cyklende forbi en vindmølle”.

 

 

You may also like