Skal vi bade?

Har du også lagt mærke til, at der sjældent er badefaciliteter, der, hvor du dyrker yoga? I mange år antog jeg, at det var fordi, lokalerne var for små eller gamle, eller fordi yoga-folkene ikke kunne overskue at bygge et baderum, fordi de havde så travlt med at være spirituelle. Men da jeg boede i Berlin og begyndte at komme fast i et stort, splinternyt yogastudie i Oranienburger Straße, var der spitzenklasse omklædningsrum, schönes loungeområde og biogrøn plantevæg i 5 meters højde, det var arkitekternes våde drøm, men der var intet bad. For man bader åbenbart før yoga, ikke efter.

Eller hvad?

Nogle gange opstår regler på baggrund af fejltolkninger af noget, der oprindeligt havde en betydning eller var et udslag af sund fornuft. Dette gælder bestemt også i yoga, hvor forskellige tider, skoler og guruer har haft forskellig og ofte ufravigelige dogmer og principper. Er ikke-bad et af disse, eller ligger der sund fornuft bag?

Når jeg har spurgt rundt omkring er svaret ofte, at det er hensigtsmæssigt at tage det forfriskende, rensende bad FØR yogaens fysiske øvelser: De fleste yogasale er tætpakkede, og man ligger ofte ganske tæt, så hygiejne (og parfumerespekt) er en æressag. Et bad før praksis varmer også kroppen op og er en mentalt og kropslig forberedelse til dagens begivenheder på måtten. Særligt om vinteren vil jeg gerne varme op i bruseren.

Flere anbefaler, at man tager bad før yogatimen og igen ca. 20-30 minutter, for at få den fulde effekt af øvelserne på bl.a hormonsystemet. Andre igen, at man venter helt op til tre timer, og i øvrigt ikke tørrer sved væk under øvelserne, men tørre sveden ind i huden igen. Hmmm…

Når jeg er i tvivl, vender jeg ofte tilbage til B.K.S. Iyengar, den moderne yogas grundlægger, og manden med svar på det meste. Han skriver i Light on Yoga, en af grundbøgerne, at der skal bades før yoga og igen tidligst 15 minutter efter sidste åndedræt på måtten.

En ting er jeg ikke i tvivl om: Huden på kroppen har porer, og de stopper til, præcist som i ansigtet.

Urenheder er en bakteriel infektion, og derfor skal kroppen skylles over, når den har svedt. Det er fint for mig at vente de der 15-20 minutter, der svarer meget godt til den tid, der tager mig at vende tilbage, rydde op og lufte ud efter dagens praksis, og måske lige sidde et øjeblik og reflektere over de indsigter, der måtte være dukket op. Forberede resten af dagen, lige tjekke, hvad jeg skal følge op på for at forbedre praksis og tilegne mig ny og nyttig yoga-viden.

Badereglerne gælder i øvrigt ikke kun brus eller karbad, men også hav-, sø- eller vinterbad.

 

 

 

 

You may also like