Solnedgang i en fjern, fjern galakse

Da George Lucas første gang så de traditionelle hulebyggerier i Tunesien, var han overbevist om, at intet sted på jorden ville være en bedre location for planeten Tatooine, hjemstavn for Skywalker-familien. Hele to gange er settet blevet bygget op og Kraften må være med de kuplede huse, for trods konstant angreb fra sol og sandstorme, ligger kulissebyen stadig der, hvor Lucas og crew forlod den.

 Der var jeg så på besøg for nogle år siden og skrev denne reportage til Politiken:

Set fra de nærliggende sanddyner ligner den lille samling kuplede huse en traditionel landsby i den del af Tunesien, hvor dadelplantagerne slutter og sandet taget over. Lave, sandstensfarvede huler med små glughuller som vinduer og tag og mure klinet ud i et, de enkelte huse adskilt af snoede, sandfyldte stier. Men træder man ind over den tilsandede dørtærskel, er det hele bare staffage, stillads og skeletter bøjet i hønsenet og beklædt med papmaché. En stor papirillusion midt i måneagtige ørkenlandskab.

Landsbyen midt i den tunesiske del af Sahara ved Onk Djemel er resterne af de kulisser, der stod færdige til optagelse af Star Wars IV, A New Hope d. 22.marts 1976. Her i et kraterlandskab af udtørrede saltsøer havde George Lucas fundet den ideelle location til planeten Tatooinne, den eneste planet, der går igen i alle Star Wars–filmene. I alt tolv minutter biograffilm blev det til.

Og så alligevel ikke helt. For efter indspilningerne af A New Hope, blev kulisserne revet ned, blot for at blive genopbygget nøjagtigt som før til indspilningerne af The Phantom Menace i 2000. Og denne gang blev landsbyillusionen på de tunesiske turistmyndigheders opfordring stående, til glæde for også for andre en dedikerede StarWars-disciple.

Der er absolut ingen service andet end ”gade”-sælgerne, hvoraf flere bor fast i set-delene, og her er ikke vand, for det er netop ikke en oase, men gold ørknen. Toiletterne, som filmholdet brugte under indspilninger, er således out of order, skillevæggene er væk og kummerne sandet til.

Alle indendørs optagelser forgik 300 km væk øst på i Matmata, der netop er kendt for sine troglodyter, hulbyggerierne. Sidi Driss Hotel og Star Wars-baren er absolut også en pilgrimsrejse værd.

Tozeur, der ligger i en stor dadeloase i det det midt-vestlige Tunesien, er et godt udgangspunkt for turen ude i galaksen, og torvet er et yndet mødested for firhjulstrækker og berber-drivere, og for at tanke op til turen: Vand, solbriller, hovedtørklæder og lange fleece-kutter, der klæder den indre Darth Wader på til den kulde, der pludselig breder sig, når solen engang er krøbet i seng bag under den fjerneste sanddyne.

En god driver lægger de karakteristiske huse, hvor murværket er muret op af kunstfærdigt fremspringende sten i et symmetrisk reliefmønster, bag sig og kommer på knap en halv times kørsel til Onk Djemel, eller Kamelhovedet, en klippeformation der ligner en kæmpemæssig dinosaur-kamel ved den udtørrede saltsø Chott El Garsa. Her er filmet mange scener til både The Phantom Menace og Attack of the Clones, og det er her Darth Maul lander.

Øjnene misser mod den rimfrost dækkede sø, der reflekterer middagssolen, men det er i virkelighed saltkrystaller, ligesom de forstenede ørkenroser, ungerne rækker op mod firhjulstrækkernes vinduer, hverken er forsteninger eller indtørrede blomster, men rosenformede formationer af salt, sand og gips. De, der glimter allermest tillokkende i berberdrengenes hænder, er dem, der lige har fået et ekstra drys friske saltkorn på.

Når filminstruktøren netop forelskede sig i Tunesien, skyldtes det ikke kun den galaktiske æstetik, men også det høje tekniske niveau hos de tunesiske ingeniører, der arbejde på settet. Ekspertisen blev også brugt til at bygge den 55 km lange dæmning over den største saltsø Chott el Djerid, Djævælens badekar. Der forbinder Tozeur med oasenbyen Douz, hvor kamelkaravanerne engang kom ind sydfra, lastet med slaver, guld og elfenben.

Saltsøen, der er på størrelse med Fyn, er egentlig del af en gigantisk, udtørret havbugt og var frem til 1980’erne ikke farbar om vinteren. Den snorlige, opdæmmede vej er en køretur værd i sig selv: Alle steder glimter sølv og diamanter som stjernesværme i solen, og når øjet først er indstillet på at opleve frem for at se på det, der er, toner både kamelkaravaner, landsbyer og biler flimrende frem i det allerfjerneste af horisonten.

Turen til den fjerne galakse bør ligge sidst på dagen, tæt på solnedgangen, hvor karavaner af kutteklædete turister bevæger sig op på den nærmeste sandbakke for at se ørkensolen gå ned. Så langt øjet rækker kun sand, sand og sand. Og en betagende sol, der betryggende synker præcis som beskrevet i turistbrochurerne.

Vend derfor ryggen til solen, og se de lange flagrende skygger feje hen over fesh-fesh sandt bevæge sig ind i og op ad hytterne. Måske bor der virkelig en Darth Wader inden i, der kun kommer frem, når mørket kommer nærmere.

Mens Tunesien ikke selv udmærker sig ved den store filmproduktion, lægger landet gerne både sand, kameler og kolonistemning til store internationale filmoptagelser. Alle Star Wars film undtagen V har været her og Den Engelske Patient er optaget i bjergene ved Degache nærTouzeur samt i medinaen i Tunis, der gør det ud for tredivernes Kairo. Harrison Ford har også slået sine folder som i Raiders of the Lost Ark, som George Lucas var medforfatter til. Byen Tatouine blev genbrugt i 1998 til indspilningerne af den film, der fortsatte tv-serien X-Files, nemlig X-files Fight the Future og Roman Polanskis Pirater efterlod et skib, der stadig ligger forankret i Port el Kantaoui. Tuneserne har en veludviklet humoristisk sans lig den engelske og danske, og måske derfor blev dele af Monty Pythons Life of Brian drejet her.

 

Flere Tunesiske stednavne går igen i Star Wars:

Boga – kvindelige varactyl og en lokal drik

Boga noga – meget stærk Hutt ale, også afledt af drikken Boga

Jerba – lastdyrene på Tatooine og ferieøen Djerba, der blandt andet er kendt for sin synagoge

Nefta – et medlem af Imperiets Inderste Kreds og daddeloase ved Chott El Djerid

Tatooine – Lukes hjemstavn og Tataouine, by i det sydøstlige Tunesien

Tozeer – ørkenverden, hvor Jawaer og Tuskenfolk bor og Tozeur, by nær Nefta.

 

 

You may also like